• Machine Safetyscreen
  • Machine Safetyscreen
Vind ik leuk Tweet

Machine Safetyscreen

De sorteermachine CROSSORTER® van Vanderlande Industries is geschikt voor het transport van grote hoeveelheden kleine producten. Middels moderne technologieën worden de carriers aangedreven en wordt er informatie uitgewisseld met het besturingssysteem. Het geheel is veilig maar er zijn bewust een aantal risico’s genomen. Hieruit ontstaat de opdracht voor het ontwerp van een afscherming die de gevaarlijke zone tussen twee carriers van de CROSSORTER® afschermt en tegelijk een positieve bijdrage levert aan de uitstraling van het geheel.

De drie hoofdfuncties die de afscherming moet gaan vervullen zijn:
1. Voorkomen van het bekneld raken van ledematen
2. Voorkomen van een sortercrash doordat er producten tussen
de carriers vallen
3. Visueel aantrekkelijker maken van de trein door een
gesloten geheel te vormen

De oplossing is gevonden in een afscherming die geassembleerd tussen twee carriers wordt geplaatst. De twee identieke steunen creëren het draagvlak en de balg dicht de vorm af.
De steunen zijn gespuitgiet in kristallijn polypropyleen. Dit materiaal kan scharnieren en is stijf. Doordat de glastemperatuur boven de gebruikstemperatuur ligt wordt kruip voorkomen. Een defect is snel te herkennen doordat de steunen rood zijn gekleurd. Matrijskosten €30.000, gebaseerd op een 1-voudige matrijs met een geprojecteerd oppervlak van 600cm2, voorzien van twee schuiven.
De balg wordt geproduceerd m.b.v. een eenvoudige houten matrijs gedompeld in duurzaam PVC met weekmaker. Hierbij is handmatig nabewerken noodzakelijk. Lichtgrijs geeft na testen de operator voldoende herkenning bij het handmatig plaatsen van producten op de carrier. Daarnaast is grijs esthetisch acceptabel.
De drie onderdelen worden met elkaar verlijmd, hiervoor zijn de steunen van positionering voorzien. Het monteren aan de CROSSORTER® gebeurt in minder dan 3 minuten d.m.v. zes schroeven waarbij aanpassingen aan de carriers minimaal zijn.
Bij de geprognotiseerde verkoop van 20 CROSSORTER®-systemen bedraagt de seriegrootte 6.000 stuks. Hierbij komt de kostprijs per afscherming op € 24,-, wat ruim voldoet aan het gestelde maximum.

Services used:

2D en 3D CAD, Conceptontwerp, Productengineering, Visualisatie