Vind ik leuk Tweet

Regenwaterbar

De Regenwaterbar staat symbool voor het jaar 2027 wanneer ons regenwater volledig duurzaam als grondstof wordt ingezet. Alles draait hier om de liefde voor regenwater.

Twee installaties laten zien hoe regenwater veilig en betrouwbaar als grondstof kan worden gebruikt. Er is een hemelwaterafvoer gemaakt die het regenwater het gebouw in leidt. Met een gezamenlijke buffercapaciteit van 5000 liter wordt het water verdeeld over verschillende toepassingen. Wie durft kan aan de bar een glaasje regenwater of de signatuur regenwatercocktail drinken. Ook is er een ‘regenwaterdouche’ gemaakt van oude glijbaan onderdelen uit het Tropicana-zwembad. Hier kunnen medewerkers van BlueCity zich na het werk of sporten met gezuiverd regenwater opfrissen. De waterbar laat ook zien wat de bundeling van krachten binnen en buiten de nieuwe Regenwateralliantie oplevert. Zo is een drinkwatermaatschappij betrokken bij de monitoring van de waterkwaliteit. De komende tijd doet Regenwaterbar dienst als pilot. Er wordt onderzocht of het als open source concept op andere plekken kan worden geïmplementeerd. Daarnaast functioneert het als evenementenlocatie voor onder andere discussieavonden over regenwater. Een leuk detail zijn de zeshoekige plaatjes op de bar. Deze waren als voorbeeld in een schets gebruikt en lagen toevallig als afval bij een lasersnijder te wachten op een nieuwe bestemming. De bar is zo goed als circulair gerealiseerd.

De Waterbar maakt deel uit van de Regenwater-hackathon. Kijk de gehele presentatie terug via deze link tijdens de Week van de circulaire economie.

Lees verder onder de afbeeldingen.

In de media:

 

Beelden: Jacqueline Fuikenschot

 

Introductie: Waarom een ‘regenwaterwet’ en ‘regenwaterbar’?

Door klimaatverandering is de natuur uit balans. Het wordt steeds langer droog en het regent steeds vaker hard. Er vinden overstromingen plaats en er ontstaat een tekort aan drinkwater. Tegelijk stroomt fantastisch regenwater down the drain. Pioniers in de watersector ontwikkelden al een breed scala aan oplossingen voor het decentraal inzetten van regenwater. Zij kunnen van regenwater drinkwater maken en regenwater slim opslaan in tanks, regentonnen, natuurlijke en circulaire materialen, onder de weg en in duingebieden.

Naar aanleiding van de hackathon ‘Regenwater als Grondstof’ georganiseerd door circulaire modelstad BlueCity i.s.m. publieke partners, nam een groep van 13 ondernemers het initiatief voor een echte systeemhack. Een belangrijk inzicht is namelijk dat technologische maatregelen nuttig zijn, maar dat achterhaalde wet- en regelgeving het grootste knelpunt is. Er is ook de uitgesproken wens voor een tastbaar eindresultaat. Tenslotte valt er per jaar 2900 m3 water op het dak van Bluecity010.

De deelnemers splitsten zich in twee groepen. Groep 1 richt zich op de wet- en regelgeving en oprichting van de alliantie. Groep 2 richt zich op een fysiek symbool dat de doelen van groep 1 kracht bijzet. In deze groep pak ik de rol van coördinator-ontwerper-procesbegeleider. Uiteindelijk werd het symbool de bar rondom het thema regenwater.

Op 8 februari 2022, tijdens de Week van de Circulaire Economie, zijn het voorstel voor een regenwaterwet en de Regenwaterbar gepresenteerd aan de Deltacommissaris, zodat regenwater in 2027 structureel als grondstof wordt benut in ruimtelijke en maatschappelijke plannen.

De Regenwaterbar:
– Staat symbool voor de liefde voor water in het algemeen en voor regenwater als waardevolle grondstof. Geen druppel verloren;
– Creëert bewustzijn van de schaarste en de overvloed van water, de kapotte balans;
– Laat zien hoe water veilig en betrouwbaar als waardevolle grondstof gebruikt kan worden;
– Demonstreert het gebod ‘het juiste water voor de juiste toepassing’;
– Laat de samenwerking en slagkracht van de alliantie zien.

 

Afbeeldingen: Gideon Bergmans

Schets Locatie 1

Schets Locatie 2

Voorlopig Waterschema

Voorlopige Plattegrond 

Schets Zuiveringsinstallatie 2

Definitief Waterschema

Definitieve Plattegrond met leidingwerk

Aanzicht Leidingwerk

 

Services used:

3d-printen / prototyping, Circulair ontwerp, Conceptontwerp, Projectcoördinatie